Blogi

Uskon, että olotila on monelle yrittäjälle tuttu. Kun pää pursuaa ajatuksia ja ideoita. Kun tietää, että jotain pitäisi tehdä. Mutta mistä aloittaa? Mitä kokeilla? Mikä kannattaa? Entä jos menee ihan lattialautojen alle? Entä jos ei mene?

Joskus on jo kompastellut, kopauttanut päätä kiviseinään ja taas on sellainen olo, että mitä ihmettä nyt? Jotain pitäisi tehdä, mutta mikä olisi se oikea liike?

Minä sanon sitä pallotteluseinäksi, joku toinen hienosti mentoriksi. Olen kokenut sen, miten paljon helpottaa se, että saa sanoa ääneen. Hullujakin ideoita. Tyhmiä ajatuksia. Raakileita ja rustiikkia. Ja toinen ihminen kysyy, tarkentaa, kääntää näkökulmaa, antaa vaihtoehtoja. Pallo lentää puolelle ja toiselle, kunnes lopulta käsissä onkin se lopullinen ajatus, tavoite, toiminta ja olo on selkeämpi ja rauhallisempi.

Olen yhä kiitollinen ihmisille, jotka ovat toimineet, jotkut jopa vuosia, minun pallotteluseinänäni, mentorinani.

Uskon, että jokaisella meistä on se kohta, jossa tunnetaan onnellisuutta ja tyytyväisyyttä, kun voi auttaa. On se sitten vaikka oikean suunnan neuvominen etsivälle tai pudonneen lapasen juoksuttaminen sen pudottaneelle. Siis vaikka kysymyksessä olisi pienikin teko. Vielä suurempaa tyytyväisyyttä tuntee, jos voi jatkaa hyvien tekojen ketjua: sain itse avun ja nyt minä puolestani autan.

Minä olen saanut toimia samalla tavalla pallotteluseinänä, mentorina, kuin minulle on oltu. Ei ole tullut kuhmuja tai mustia silmiä, päinvastoin. On tullut hyvää mieltä ja tyytyväisyyttä, puolin ja toisin.

Yrittäjä jää usein yksin ajatustensa kanssa

Puolisoa tai kumppania ei aina halua rasittaa työasioilla, työpaikalla ei pomon parane murheitaan ruveta kahvihuoneessa jakamaan ja jos on aikaa jotain harrastaa, ei sielläkään nyt voi… tai ainakin siltä tuntuu, ettei voi.

Yrittäjä, vaikka kuinka eri alan, voi olla yrittäjälle se paras pallotteluseinä, koska silloin puhutaan samaa kieltä. Jos voisimme olla sitä toinen toisillemme, jakaisimme myös hyvää mieltä ja tyytyväisyyttä. Samalla voisimme ehkä jakaa nuorille yrittäjille sitä hiljaista tietoa, jota vuosien myötä kaikille kertyy.

Keijo Koskimies

MAK Median yrittäjä

Forssan yrittäjien hallituksen jäsen

Aloitetaanko yhteinen matka?